Skötselråd krukorna

Krukorna är i nytt tillstånd terracotta-röda till färgen och har en porös skärv som suger vatten men också släpper igenom luft. Alltså kommer vattnet från när man vattnar plantan att sugas upp av skärven i krukan. Bra idé är att innan du planterar, mätta krukan med vatten genom att doppa ned den i ex. en hink med vatten.

Luft kommer också att tränga in till jorden utifrån och rötterna får syretillförsel. Fördelen med detta är att växten har en snarlik miljö som om den skulle växa naturligt. Nackdelen kan vara att om plantan står på en varm plats som i ett soligt fönster, eller i direkt sol, får man vattna lite oftare.

Man ska inte lämna krukorna ute på vintern med planteringen (jorden) kvar i. Då kommer vattnet som samlas i jorden frysa och spränga krukan. Om man vill vara riktigt rädd om sina krukor bör man ta in dem, eller åtminstone ställa dem under tak. Är man riktigt lat kan man bara vända dem upp och ned, men dår tar man nog en liten chansning.

Om man är ute efter lerkrukor som ser så där ”grå-vit gamla ut”,så kommer det alldeles gratis med tiden i våra lerkrukor, av kalk och salter från vatten och jord. Vill man ändå vill skynda på processen kommer här ett tips.
Du behöver:

1. Lerkrukor, (Gränsforskrukor blir naturligtvis bäst...)
2. En hink med vatten
3. En svamp
4. Vattenlöslig grundfärg
5. Färgpigment

Gör så här:
• Krukan skall fuktas innan man börjar lägga på färg. Doppa krukan i vattenhinken och låt vattnet tränga in ordentligt.
• Doppa svampen i grundfärgen och sedan i färgpigmentet. Applicera med svampen på krukan. Om krukan torkar kan du blöta upp färgen med vatten.
• Detta är en bra metod för du kan i efterhand ändra mönster färgstyrka eller lägga på ny, även annan färg, bara krukan är fuktig.

Om man i stället är intresserad av att få bort det där ”patinerade” uttrycket på sina gamla krukor, går det att tvätta med varierande resultat med ättickssprit.