Skötselråd krukor

Krukorna är i nytt tillstånd terracotta-röda till färgen och har en porös skärv som suger vatten men också släpper igenom luft. Alltså kommer vattnet från när man vattnar plantan att sugas upp av skärven i krukan. Bra idé är att innan du planterar mätta krukan med vatten genom att doppa ned den i exempelvis en hink med vatten.

Luft kommer också att tränga in till jorden utifrån och rötterna får syretillförsel. Fördelen med detta är att växten har en snarlik miljö som om den skulle växa naturligt. Nackdelen kan vara att om plantan står på en varm plats, som i ett soligt fönster eller i direkt sol, är att man får vattna lite oftare. fördelen är att eftersom vattnet avdunstar så kyls rötterna på växten.

Man ska inte lämna krukorna ute på vintern med planteringen (jorden) kvar i. Då kommer vattnet som samlas i jorden frysa, expandera och spräcka krukan. Om man vill vara riktigt rädd om sina krukor bör man ta in dem, eller åtminstone ställa dem under tak. Är man riktigt lat kan man bara vända dem upp och ned, men då tar man nog en liten chansning.