Kruktillverkningen

1931 installerades den första pressen med tillhörande stålformar och pressverktyg i Gränsfors. Vi använder samma pressar i dag, med vår egen uppgrävda lera. Det behövs mycket få tillsatser, och alla obrända krukskärvor återanvänds.

press_hjb

Pressen fungerar så att tre formdelar av metall, varav en roterar, en del är fast och den tredje delen (bottnen) löper med och gör avtryck med Gränsfors som text och gör även krukans vattenavledande fötter.

krukformning

Till krukor över 20cm används indrejningsmaskiner.

Vid indrejning används en blöt lera som formas in i gipsformar. Gipset släpper genom luft så krukan krymper och släpper från formen under natten.

Krukorna från indrejningen stjälps ur sina formar och putsas. Här får man gå över hela krukan med en putsskiva för att släta till ytan gipset lämnat efter sig. Sista momentet är att sätta dit stämpel med Gränsfors och cm-storlek.

krukputs_formade

Nicklas putsar en indrejad 31 cm kruka.

Efter torkning, som kan ta upp till tre veckor, staplas krukorna i varandra på en ugnsvagn. Man försöker packa så tätt som möjligt och mindre krukor får plats inuti de större. Ugnsvagnen rullas därefter på räls in i ugnen.

Krukorna bränns under ca 27 timmar, upp till 980 grader. Det tar ytterligare 24 timmar innan man åter kan öppna ugnen. Under bränningen har järnet i leran omvandlats till järnoxid och krukorna får sin roströda färg.

Efter bränningen så synas och sorteras krukorna innan dom packas ner i pallar, ställs ut i vår butik eller skickas till kund.